Ante Čavka - SAMOTNJAK

2

Login Form

San nedozrelih jabuka

SAN NEDOZRELIH JABUKA


 

 Zbirka pjesama tiskana u Drnišu 1986. godine. Predstavlja čovjeka kao nedozrelu jabuku, sanjajući da je nitko prije dozrelosti ne otkine. Sjaj i bijeda svakodnevlja: Atlantida i njeno potonuće, igra velikim i malim, suočenim sa svim Zlima i vjera da jedino Bog vraća “potpuni sjaj”. Po svom karakteru zbirka je Religiozna Poezija.

 

Vlastita autorova naklada, izdana u 1000 primjeraka, odavna

Opširnije:San nedozrelih jabuka

Reci jednom što imadeš

RECI JEDNOM ŠTO IMADEŠ


 

 Zbirka pjesama, tiskana u Münchenu 1988. Raspravlja o posljedicama “ljudskoga” u filozofiji, povijesti i stvarnosti, tražeći uzroke zloga i prljavoga u stvarnosti, stvorenoj za ljepotu, snagu i mudrost.

 

Autor, videći u prva dva dijela zbirke uzroke ljudskoj tragediji, prepoznate u “oholosti života”, ne želi

Opširnije:Reci jednom što imadeš

Mirno teku rijeke

MIRNO TEKU RIJEKE


 

 

Prva tiskana zbirka pjesama autora Ante Čavke. Zbirka okuplja pjesme nastale tijekom najranije mladosti. Izdana je u Drnišu 1985.

 Autor nije nastojao dorađivati pjesme, nego ih je ostavljao onakvima kakve su nastajale, primjerene dobi i mladosti.

 Zbirka pod pojmom “rijeke” prati životne uspone i padove, oduševljenja i razočaranja, vjeru

Opširnije:Mirno teku rijeke

Operi ruke, Poncije

OPERI RUKE, PONCIJE


 

 Zbirka pjesama u izdanju “ATTR-e” Zadar, nastala kao odgovor na rat i ratna zbivanja. Pod naslovima: Ulica izgubljene časti, Prazne duše okićene čašću, Grad nemira Berlin zvani, Basna o cirkusantima East Rivera, autor se, ne imajući drugih sredstava, obračunava s pravim uzrocima rata u Hrvatskoj: licemjerjem, laži i himbom “svjetskih moćnika” koji “cijede komarca, a gutaju devu”.

 

Zbirka je izišla u 2000 primjeraka, ali se može čitati samo kruženjem “od ruke do ruke”. Pjesma “Saga o dobrom glogovu kolcu” izišla je u antologiji hrvatske ratne lirike “U ovom strašnom času”, autora Ive Sanadera i Ante Stamaća. Stamać pjesmu iz zbirke “Pismo Jasmini” proglašava u kritičkom osvrtu veoma “uspješnom. Zbirku su pojedini

Opširnije:Operi ruke, Poncije

Januar, kuje i korita

JANUAR, KUJE I KORITA


 

 

 

Zbirka pjesama izišla u Primorskom Docu, 2002. u vlastitoj autorovoj nakladi i u 1000 primjeraka. U pet poglavlja: Doba protivnih vjetrova, Europa ante portas, U čast mojim neprijateljima, Banice i ostali sitniš, Zastave, tange i bitange, autor se jednostavno obrušava na “kuje, koje radi vlastita korita svaki hrvatski siječanj pretvaraju u bezlični januar i kupljeni

Opširnije:Januar, kuje i korita

Brojač posjeta

0489197
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
UKUPNO
75
47
75
448188
4211
5298
489197

Vaša IP adresa je: 100.26.176.111
Server Time: 2024-07-22 19:14:58